Doelstelling programma

De overheid en de spoorsector hebben de ambitie om de kwaliteit van het spoor te verbeteren. De invoering van ERTMS gaat ons hierbij helpen. ERTMS zorgt voor een veiliger spoor en biedt ook potentiële voordelen op het gebied van betrouwbaarheid, snelheid, het vergroten van de capaciteit en makkelijker grensoverschrijdend treinverkeer.

Veiligheid bij elke snelheid

ERTMS weet waar een trein zich bevindt. In een trein met het ERTMS-systeem krijgt de machinist direct op een scherm in zijn cabine alle informatie te zien, zoals hoe hard hij mag rijden op dat traject en of het spoor voor hem vrij is. Reageert de machinist niet op tijd? Dan grijpt het systeem automatisch in. ERTMS verkleint daarmee de kans dat een trein in een buiten voor hem bestemd gebied komt. Ook worden hogere snelheden goed beveiligd. Daarnaast is de veiligheid van baanwerkers groter, doordat er met 'hand-held terminals' een stuk spoor kan worden gereserveerd.

Kortere reistijd en hogere betrouwbaarheid

Om veiligheid op het spoor te garanderen, is voldoende afstand tussen treinen nodig. ERTMS maakt het mogelijk om treinen veilig te laten rijden met minder tussenruimte. Treinen kunnen elkaar dus sneller opvolgen. Ook worden de rijtijden van treinen op sommige trajecten korter. Dat zorgt dus voor een kortere reistijd voor reizigers. Het sneller opvolgen van treinen kan ook een verbetering opleveren voor de stabiliteit van de dienstregeling en daarmee voor de betrouwbaarheid.

Soepel treinverkeer door heel Europa

ERTMS wordt de standaard in heel Europa. Goed nieuws voor het internationale treinverkeer. Want als de treinbeveiliging naadloos op elkaar aansluit, kunnen treinen eenvoudiger van land naar land rijden zonder van veiligheidssysteem te wisselen. Dat scheelt oponthoud bij de grens.