ERTMS

Het European Rail Traffic Management System (ERTMS) is de internationale standaard voor treinbeveiliging, ook buiten Europa. ERTMS wordt gebouwd in treinen én in de infrastructuur van het spoor. Daarmee gaan we van een analoog naar een digitaal spoor.

ERTMS zorgt voor een veiliger spoor en biedt ook potentiële voordelen op het gebied van betrouwbaarheid, snelheid, het vergroten van de capaciteit en makkelijker grensoverschrijdend treinverkeer.

ERTMS vervangt het huidige systeem voor spoorbeveiliging: ATB (Automatische Trein Beïnvloeding). Dit functioneert nu nog goed, maar is verouderd en niet meer genoeg toegespitst op de (steeds toenemende) drukte op het spoor. ERTMS is meer toekomstvast, doordat de mogelijkheden voor doorontwikkeling uitgebreider zijn.

 

Laatste berichten

 

{"tabBasic":{"type":"items","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"itemType":"3","documentsDisplayType":"folders","twitterType":"username","listIcon":"icon-globe","topn":"5","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"followingOnly":false,"autoHide":false,"showOnlyFollowedUsers":false,"showOnlyFollowingUsers":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":true,"pages":"106797"},"layout":{"template":"carousel","showDescription":true,"showDescriptionInList":false,"showEventDescription":false,"showEventImage":false,"showAuthor":false,"showUpdater":false,"showMore":false,"showUserOccupation":false,"showUserExpertise":false,"showUserOrganization":false,"showDate":true,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":true,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"},"options":{"showAge":false,"showPastItems":true,"showItemsPer":"month"}}

Bekijk alle nieuwsberichten

Over ERTMS

ERTMS moet over tien jaar op de drukst bereden stukken spoor in Nederland zijn gebouwd. Het gaat over een groot infrastructureel programma. Het Kabinet heeft met haar programmabesluit van mei 2019 2,5 miljard euro beschikbaar gesteld voor de implementatie en het onderhoud van ERTMS op de eerste zeven baanvakken. ProRail zet na de zeven baanvakken de landelijke uitrol van ERTMS door als vervanging van het huidige treinbeveiligingssysteem. 

ERTMS wordt de standaard in heel Europa. Goed nieuws voor het internationale treinverkeer. Want als de treinbeveiliging naadloos op elkaar aansluit, kunnen treinen eenvoudiger van land naar land rijden zonder van veiligheidssysteem te wisselen. Dat scheelt oponthoud bij de grens.


Lees meer over ERTMS

Cookie-instellingen