ERTMS Center geopend

06-11-2018 2384 keer bekeken

Samen testen en doen: ERTMS Center Amersfoort feestelijk geopend!

Onder leiding van Karel van Gils, directeur Assetmanagement, werd symbolisch (virtueel) de eerste trein van Lelystad naar Zwolle “onder ERTMS” gereden in de simulator in het Railcenter in Amersfoort. Dat gebeurde in aanwezigheid van ruim 100 gasten uit de sector. Hiermee werd het ERTMS Center feestelijk geopend. Dit is dé plek waar de komende tijd de nieuwe technieken van dit systeem uitgebreid getest beproefd en verbeterd worden. Net als tijdens de opening gebeurt dat straks samen met alle betrokken partijen. Van leverancier tot gebruiker, van ProRail tot vervoerders. Op 1 centrale plek waar samengewerkt wordt voor de beste resultaten.       

Slim investeren en blijvend vernieuwen
Vóór het feestelijke openingsmoment spraken Mark Frequin (DG Mobiliteit), Anne Hettinga (CEO Arriva Nederland) en Pier Eringa kort over de ambities op het spoor. Politiek, ProRail en vervoerders zijn het over één ding in ieder geval eens, we moeten blijvend innoveren en investeren in mobiliteit op het spoor. Want de vraag naar duurzame mobiliteit neemt de komende jaren fors toe. Dat betekent dat vernieuwen en slim investeren nodig blijft. Voor vervoerders en voor reizigers. In Europa en in Nederland.
Met de invoering van ERTMS zetten we een belangrijke en noodzakelijke stap in de digitalisering van het spoor. En dat kan alleen samen met alle partijen in de sector. Wim Knopperts (programmadirecteur ERTMS) benoemt dat de sleutel voor deze complexe opgave vooral ligt in de samenwerking. Met dit ERTMS Center is er een platform waar die samenwerking ook concreet mogelijk wordt gemaakt.  En waar dus alle nieuwe technieken die bij ERTMS komen kijken uitgebreid en samen kunnen worden gebouwd en getest.  

Eén centrale plek voor samenwerking
Anderhalf jaar geleden begon Henri van Houten op een lege etage zonder muren. “Met een enthousiast team bestaande uit ProRail, Railcenter, RailConnect, Tribase, Movares, 3D-Robotprinting, Alstom en Bombardier is het ERTMS Center stap voor stap opgebouwd tot wat het nu is. Binnenkort sluiten Siemens en Thales aan. Daarnaast gaan we het verder klaarmaken voor het ERTMS programma.”

Cookie-instellingen