Zweedse trainee werkt voor Nederlands ERTMS-programma

26-04-2016 1423 keer bekeken

Karin Emilsson is trainee bij spoorbeheerder Trafikverket, de Zweedse tegenhanger van ProRail. Ze werkt nu zes weken lang mee aan het Nederlandse ERTMS-programma.

Het traineeprogramma van Trafikverket houdt in dat trainees niet alleen aan de slag gaan op de afdeling waar ze na afloop van hun stage gaan werken, maar ook elders een kijkje kunnen nemen. Voor Karin is het Zweedse ERTMS-programma haar toekomstige werkterrein. Ze is aangesteld als projectingenieur voor het uitrolproject.

Dat ze een tijdje in Nederland werkzaam is, betekent voor haar een geweldige kans om te leren hoe ERTMS in een ander land functioneert. Karin: "Ik wil hier in Nederland graag nieuwe kennis opdoen en begrijpen hoe jullie dingen aanpakken. Maar ik wil ook met jullie delen hoe ons programma in Zweden werkt."


ERTMS in Zweden

In Zweden ligt momenteel sterk de nadruk op systeemontwikkeling. Het programma bestaat nu uit drie systeemontwikkelingsprojecten en één uitrolproject. Wat de systeemontwikkeling betreft, zijn er twee projecten voor infrastructuursystemen en één project voor boordsystemen. De infrastructuurprojecten worden uitgevoerd op drie proeftrajecten met Level 2 Baseline 2-systemen (en één proeftraject met Level 3-systeem).

Zweden heeft besloten in te zetten op Level 2 Baseline 3, waarvoor meer systeemontwikkeling nodig is. Het is de bedoeling dat de drie huidige Level 2-proeftrajecten in 2020 met Baseline 3 zijn uitgerust. Binnen het uitrolproject is er ook al een planning voor de aanpassing van deze trajecten: het eerste traject, Malmbanan, wordt in 2021 voorzien van ERTMS Level 2 Baseline 3, en vervolgens, in 2023, wordt het Zweedse deel van Corridor B (onderdeel van het door de EU vastgestelde TEN-T-netwerk) daarmee uitgerust. Er moet in Zweden een goede planning worden gemaakt zodat zij in 2035 volledig zijn uitgerust onder ERTMS.


Er zijn dus heel wat overeenkomsten wat betreft de fasen waarin Zweden en Nederland zich op dit moment bevinden. Daarom is deze uitwisseling bijzonder interessant.

Cookie-instellingen