Freek Hilkemeijer: Liaisonmanager stakeholdergroepen

14-11-2016 4573 keer bekeken

Medio oktober 2016 is Freek Hilkemeijer het Programma ERTMS komen versterken als Liaisonmanager voor de stakeholdergroepen spooraannemers en historisch railvervoer.

Freek is sinds 1999 werkzaam in het goederenvervoer per spoor en heeft een brede achtergrond uiteenlopend van fleetmanagement, operations tot en met veiligheid en regelgeving. Hij is voor zijn functie voorgedragen door de vervoerende spooraannemers. Daarnaast is Freek ook actief in het historisch railvervoer.

Wat is een liaisonmanager?

De liaisonmanager borgt dat de partijen uit “zijn achterban”, in mijn geval de spooraannemers en historisch railvervoer, correct aangesloten zijn bij het programma. Hiervoor is een goede communicatie in beide richtingen belangrijk. Goede communicatie zorgt er voor dat het programma de input van de direct betrokkenen kan meenemen, maar ook dat de direct betrokkenen specifieke vragen vanuit het programma kunnen beantwoorden.
 

Wat zijn volgens jou de belangrijkste uitdagingen?

De besluiten en adviezen van het Programma ERTMS hebben een enorme impact op alle partijen die van het Nederlandse spoorwegnet gebruik maken. Vooral voor de partijen in “mijn achterban” is het inbouwen van ERTMS-apparatuur, vanwege het specifieke (en vaak unieke) karakter van het materieel en de wijze waarop het materieel wordt ingezet, een bijzondere uitdaging en niet alleen in technische zin. Ik vind het een interessante uitdaging om door mijn bijdrage juist ook deze belangengroepen goed op het programma aangesloten te houden.
 

Wat zijn jouw ervaringen tot zo ver in het programma ERTMS?

Het Programma ERTMS bestaat uit een groot aantal gedreven professionals, die elk hun specifieke kennis en ervaring inbrengen in dit project. Deze brede samenwerking en het actief zoveel mogelijk betrekken van de verschillende stakeholders bij dit programma, heeft op mij een zeer positieve indruk gemaakt. Aan de andere kant zie ik binnen een dergelijke structuur juist ook een belangrijke rol voor mij en mijn collega liaisonmanagers weggelegd om de grote hoeveelheid aan communicatie tussen het programma en de stakeholders te organiseren en optimaliseren. Voor de kleinere partijen vormt het actief meedenken en beantwoorden van deze vragen immers een zeer grote belasting aangezien deze organisaties niet zijn berekend op een dergelijke extra hoeveelheid werk.

Na mijn inwerkperiode binnen het Programma zal ik op korte termijn met de verschillende partijen in “mijn achterban” in verbinding treden. Ik kijk uit naar een constructieve samenwerking!

Cookie-instellingen